Loading...
Sağlıkfest 6-7 Kasım'da Sen Nerdesin?
+90 (370) 418 62 89
Örnek Sağlık Modeli Tasarımları

Kategori

Lise

Tema

Sağlıklı Yaşam

Proje Adı

Doğal-Biyolojik Gölet

(*) (Bu proje daha önce Çankaya Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Örnek olarak buraya alınmıştır.)

Özgün Değer

Kimyasal bir temizlik yapmaya gerek kalmadan suyun bitkiler ve ortamdaki bakteriler ve ilave biyolojik filtreler yoluyla temizlenmesi ile oluşan ekolojik oluşum sayesinda doğal gölet elde edilecek olmasıdır.  

Modelin Yöntemi

518 metrekare alan üzerine inşa edilecektir. Öncelikle uygun yer tespit edilmiş olup, hakim rüzgar yönü belirlenmelidir. Mevcut yer altı su kaynaklarının analizi yapılmış olup, gölet suyuna karışmaması amacıyla taban drenajı yöntemiyle önlem alınmalıdır. 1500 metrekare toplam alana sahip biyolojik gölet inşaatının tamamlanmasının akabinde; gölet nilüfer, kara ayakotu, mor süsen, ve eğir bitkileri ile bezenecektir. Su bitkileri ve nilüferler rejenerasyon alanlarında, istenilen bölgelere m²’ye ortalama 5-8 adet uygulanacaktır. Uygulama için temin edilen tüm bitkiler, her türlü böcek ve zararlıdan arınmış olmalı, (yapraksız olduğu dönem dışında) solmuş ya da zarar görmemiş bir şekilde kullanılmalıdır.

Bitkiler göletlerin çevrelerinde ve/veya rejenerasyon alanlarında yer alacak şekilde 10 ile 40 cm boyları arasında (kış aylarında bitkiler budanacaktır.) olup, doğadaki şeklinin aynısına getirilmelidir. Su yüzeyine düşen bitki artıkları, yaprak vb. mümkün olduğunca uzaklaştırılmasına özen gösterilmelidir. Su yüzeyinin temizliği ve hareketi skimmer filtrelerle sağlanacak olup sistemde sadece kuru pompa kullanılacaktır.

Su değerlerini istenilen şartlara getirmek için suya ilave kimyasal dengeleyiciler kesinlikle eklenmeyecektir. Sistem doğal ekolojik çevrimi ile çalışmaktadır. Aylık olarak fiziksel parametreler, Ph, sıcaklık, iletkenlik, sertlik, bulanıklık değerleri laboratuvarlarda ölçülerek kontrol edilmektedir. Göletin çevre düzenlemesi rekreasyona olanak verecek şekilde yapılacaktır. Göletin bitiminden itibaren 2m genişliğinde bodur çalılar ve yer örtücü bitkilerden oluşan görsel şölen sunan koruma bandı yapılacaktır. Dışarıdan müdahaleyi önlemek amaçlı yapılan bu bandın akabinde 2 metre genişliğinde yürüyüş yolları ve banklar gibi kent mobilyaları tasarlanıp ilgili alanda gölge yapması için çınar ağaçlarında yararlanılacaktır.

Aktif ve pasif rekreasyon aktivitelerine uygun olarak şeyler yeşil alan oluşturacak şekilde düzenlenecektir. Alanın orta bölümünde yer alan ahşap deck ve washbeton uygulaması ise gerekli etkinliklerde sahne ve konser amaçlı kullanılacak bölümlerdir. Göletin seyrine imkan sağlayan ahşap deck çıkmalar iskele gibi suyun içine uzanmaktadır. Gölet içerisinde 6 metre atış sağlayan zambak şeklinde fıskiyeler ve buralarda aydınlatmalar (RGB) yer alacaktır.

Havuz içerisinde yer alan yüksekliğin azaldığı, 80 metre genişliğindeki bölmede doğal taş ve bitkilerin kullanımı ile havuzun biyolojik özelliği öne çıkarılacaktır. Teknik altyapı çalışmaları tamamlanan proje ile suni havuzlara benzemeyen doğal güzelliğinin yanı sıra hiçbir kimyasal madde kullanılmadan suyun bitkiler ve özel filtreler yoluyla temizlenmesini sağlayan, doğada insan eli değmeden oluşan göletler gibi görünecek olan “Biyolojik Gölet” bitmiş olacaktır.

Modelin Uygulanabilirliği

• Klasik sistemlerde kullanılan klorun insan sağlığına zararlı etkileri ve kokusunun dezavantajı biyolojik göletlerde giderilerek tamamen doğal ekosistemler oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra suyun arıtılması biyolojik arıtma sistemi ile yapıldığından işletme maliyetleri klor/kimyasal madde kullanılan sistemlere göre çok daha ekonomiktir.

• Gölet sistemi fıskiyeler gibi uygulamalarla desteklenerek sadece göze değil kulaklara da hitap eden bir sistemdir. Farklı tasarımlara sahip, tamamen doğal ve özgün gölet tasarımları geliştirilerek uygulamak mümkündür. Standart havuzlar gibi belirli geometrik şekiller ve standartlarda olması zorunluğu yoktur.

Yaygın Etki

Parklarda kullanımı henüz yaygınlaşmamış Biyolojik Gölet uygulaması park ve bahçelere ayrı bir güzellik katacaktır. Su bitkileri ve yararlı mikroorganizmalar sayesinde suyun arıtılması hiçbir kimyasal madde kullanılmadan yapılır. Dolayısıyla, şehrin içinde doğadan bir parça sunan biyolojik göletler ekosisteme olan katkısının yanında insan sağlığına da zararlı hiçbir bileşen içermez.

 • Her mevsim estetik manzara sunan biyolojik göletin yüzme amacı ile kullanılması halinde sudan çıkışta klor kokusu olmadığı için duş almaya gerek kalmamaktadır.

 • Gölet sularının klor veya kimyasal madde içermemesi nedeni ile çevre düzenlemesinde doğal malzemelerin kullanımı mümkün hale gelmektedir. Böylece doğal taşlar, ahşap malzemeler ile bitkiler biyolojik gölet sistemlerinde kullanılmaktadır. Böylece biyolojik gölet çevre düzenlemesi ile de ekolojik sisteme katkı sağlayarak insanların yaşam kalitesini arttıran unsurlar sunmaktadır.

• Biyolojik gölet inşasında beton kullanımına gerek olmadığı için arazi şekline göre kaskat ve kenarlarda beton duvara yer verilebilir. Arazinin doğal formunun şekillendirilmesi ile oluşturulan sistemlerdir.

• Çevreye zararsız sistemlerdir. Doğaya zarar verebilecek kimyasal maddeler kullanılmaması sayesinde çevrenin korunmasına katkı sağlanır.

Kategori

Sağlıkta Yenilikçi Uygulamalar

Tema

Ön lisans/Lisans

Proje Adı

Anne Bebek Bağlanmasında Sanal Gerçeklik Teknolojisi

Özgün Değer

Bu proje, sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak anne-bebek bağlanmasını desteklemeyi hedefleyen yenilikçi bir yaklaşım sunmasıyla özgün bir değere sahiptir. Geleneksel gebelik eğitim yöntemlerinin ötesine geçerek, hamile kadınlara bebeklerinin anne karnındaki gelişimini interaktif bir şekilde deneyimleme fırsatı verir. Bu deneyim, anne adaylarının gebelik sürecini daha derinlemesine anlamalarına yardımcı olurken, bebekleriyle olan duygusal bağlarını güçlendirmeyi hedefler.

Projenin en önemli özgün değeri, sağlık alanında yaygın olarak kullanılmayan sanal gerçeklik (SG) teknolojisini eğitim sürecine entegre etmesidir.

Modelin Yöntemi

Bu projede kullanılacak yöntem, sanal gerçeklik (SG) teknolojisi ile anne-bebek bağlanmasını güçlendirmek amacıyla tasarlanmış etkileşimli bir deneyim sunmaya dayanmaktadır. İlk aşamada, hamile kadınların fetüsün gelişim evrelerini ve anne karnındaki yaşamını simüle eden sanal bir ortam hazırlanacaktır. Bu ortam, 3D modelleme teknikleri kullanılarak fetüsün büyüme aşamaları, hareketleri ve fizyolojik gelişimleri gerçekçi bir şekilde yansıtılacaktır. Uygulama, katılımcıların bu süreci hem görsel hem de işitsel olarak deneyimlemelerini sağlayarak, gebelik sürecine dair daha derin bir farkındalık kazanmalarına yardımcı olacaktır.

Proje kapsamında sanal gerçeklik uygulaması, öncelikle gebeler üzerinde test edilecektir. Deney grubundaki anne adaylarına, uygulama ile fetüsün gelişimi ve anne karnındaki yaşam gösterilirken, kontrol grubundaki anne adaylarına standart gebelik eğitimi verilecektir. Deney ve kontrol grupları, anne-bebek bağlanması ve gebelik sürecine dair farkındalık düzeyleri açısından karşılaştırılacaktır. Bu süreçte, katılımcılardan anketler ve psikolojik ölçümler aracılığıyla veri toplanarak, sanal gerçeklik uygulamasının etkisi değerlendirilecektir.

Son aşamada, elde edilen veriler istatistiksel analizlerle değerlendirilecek ve sanal gerçeklik teknolojisinin anne-bebek bağlanmasına olan katkısı bilimsel olarak ortaya konacaktır. Ayrıca, sağlık profesyonelleri ve anne adayları için uygulamanın eğitim materyali olarak kullanılabilirliği değerlendirilecek ve gelecekteki gebelik eğitimlerinde kullanılmak üzere öneriler sunulacaktır.

Modelin Uygulanabilirliği

Bu projenin uygulanabilirliği, sanal gerçeklik (SG) teknolojisinin sağlık eğitimine entegre edilmesiyle mümkün kılınmaktadır. Mevcut teknolojiler ve yazılımlar, sanal gerçeklik tabanlı eğitim uygulamalarını oluşturmak ve yaygınlaştırmak için gereken altyapıyı sağlamaktadır. Projenin temel bileşenleri olan 3D modelleme ve simülasyon teknolojileri, günümüzde sağlık eğitiminde giderek daha fazla kullanılmakta ve kolayca erişilebilir hale gelmektedir. Bu da projenin geniş bir hedef kitleye ulaşmasını ve sağlık profesyonelleri tarafından kullanılabilirliğini artırmaktadır.

Projenin uygulanabilirliği açısından, eğitim merkezleri, hastaneler ve gebelik danışma merkezleri gibi sağlık kuruluşları önemli bir rol oynayacaktır. Sanal gerçeklik setleri ve uygulamaları, bu merkezlerde anne adaylarına sunulabilir ve eğitim programlarına dahil edilebilir. Ayrıca, sağlık profesyonellerinin ve eğitimcilerin bu teknolojiyi kullanabilmesi için gerekli eğitimlerin verilmesi, modelin daha etkin bir şekilde yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaktır. Uygulamanın mobil cihazlar için de uyarlanması, kullanım kolaylığını artıracak ve anne adaylarının evlerinden de bu deneyimi yaşamalarına olanak tanıyacaktır.

Yaygın Etki

Projenin yaygın etkisi, sanal gerçeklik uygulamasının çeşitli sağlık kuruluşlarında, doğum öncesi eğitim programlarında ve hastanelerde kullanılmasına olanak tanıyacak şekilde yayılabilir. Ayrıca, uygulamanın eğitim kurumlarında kullanılabilir olması, sağlık profesyonellerinin bu teknolojiyi eğitim süreçlerine dahil etmelerine fırsat tanıyacak ve gelecekteki sağlık eğitimlerinde teknoloji tabanlı öğrenim yöntemlerinin kullanımını teşvik edecektir.

Bireysel düzeyde de projenin yaygın bir etki yaratma potansiyeli bulunmaktadır. Mobil cihazlara uygun sanal gerçeklik uygulamaları sayesinde anne adayları, evlerinden bile fetüsün gelişimini gözlemleyerek bu süreci daha bilinçli bir şekilde takip edebilirler.

 

Kategori

Sağlıkta Özel Gereksinimli Bireyler Yönelik Uygulamalar

Tema

Ön lisans/Lisans

Proje Adı

Lohusalık Eğitiminde Görme Engeli Sorun Olmasın

Özgün Değer

Sağlık bakanlığı protokolleri kapsamında  görme engelli kadınlar için özel yazılmış (brail baskı) kitapçıkla, görme engelli kadınların lohusalık izlemlerini ve yenidoğan bakımlarını başkasının değil kendilerinin takip etmeleri ve risk işaretlerini kendileri izleyerek tespit etmeleri ve sorun tespit etmeleri durumunda en yakın sağlık kuruluşuna ulaşma sürelerinin kısalması sağlanacaktır.

Modelin Yöntemi

Proje kapsamında planlanan hedefler doğrultusunda;

1.         Adım: Kitapçığın hazırlanması adımında; proje ekibi tarafından sağlık bakanlığı izlem ve rehberleri doğrultusunda kitapçıklar oluşturulacaktır.

2.         Hazırlanan kitapçıklar uzman görüşüne gönderilecek kapsam geçerliliği açısından görüşlerin alınması ve takibi yapılacaktır.

3.         Yazılı kitapçıkların görme engelli gebelere özel brail alfabesi ile basımı yaptırılacaktır.

4.         Brail alfabesine göre basımı yapılan kitapçıklar, aile hekimlikleri ve engelli dernekleriyle iletişime geçilerek posta yoluyla gönderilecek ve ulaşıp ulaşmadığı geri bildirimi e-posta ve telefon ile teyit edilecek. Aynı zamanda oluşturulan web sitesinden de proje ekibine ulaşan kişilere basılı kitaplardan gönderilecektir.

5. Son adımda, tamamlanan projenin topluma duyurulması için sempozyum planlanacaktır. Proje kapsamında görme engelli kadınlara özel geliştirilen kitapçıkların tanıtımları yapılacaktır. Bu süreçte kitabın ulaştığı bireyler/ yakınlarının görüşleri, konuşmaları ve söyleşilerine yer verilecektir.

Modelin Uygulanabilirliği

Projeden elde edilecek en önemli çıktı, Türkçe, İngilizce ve brail alfabesi ile hazırlanan doğum sonu bakım/izlemler ve yenidoğan bakım kitapçıklarıdır. Bu kitapçıklar görme engelli kadınların konu hakkındaki eğitim gereksinimlerinin karşılanması için temel bir kaynak niteliğinde olacak ve projenin sürdürülebilmesine de olanak tanıyacaktır. İlgili projenin yürütülmesinde yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Sağlık Bakanlığı gibi kuruluşların desteğinin alınması muhtemeldir. Ayrıca projenin sürdürülebilirliği sivil toplum kuruluşları ve Sağlık Bakanlığına bağlı aile sağlığı merkezlerince sağlanabilecektir.

Yaygın Etki

Proje sempozyumunun sağlık çalışanları ile görme engeli kadınlar arasında köprü niteliğinde bir etkinlik olacak, görme engelli kadınların üreme sağlığı konusunda yaşadıkları sorunlar ve sosyal baskıların paylaşıldığı oturumlar düzenlenmesi sağlık çalışanlarının konuya duyarlılığı ve farkındalığını artıracaktır.

Ayrıca önerilen projenin; görme engelli kadınlar ya da diğer engellere sahip kadınlarda üreme sağlığına ilişkin başka konularda projelere, lisans üstü tez çalışmalarına, ulusal ya da uluslararası yeni araştırmalara öncülük etmesi beklenmektedir.

Proje ile sağlık çalışanlarının da görme ve işitme engelli bireylere verdikleri bakımın farkındalığı artacak ve bu süreç tüm bakım verenleri kapsayacaktır.

Proje ile görme engelli kadınların görünürlüğünün artması, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yaşadıkları sorunlar ve sosyal dezavantajların daha fazla anlaşılması mümkün olabilecektir.

Projeden elde edilen veriler ve kitapçıkların geliştirilme süreci ve tanıtımının, ulusal/uluslararası bilimsel toplantılarda bildiri olarak sunulmasını ve etki değeri yüksek bilimsel dergilerde ise makale olarak yayınlanması görme ve işitme engelli kadınların üreme sağlığı konularındaki eğitim gereksinimlerine ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekilmesine katkı sağlayacağını öngörülmektedir.

 

Örnek Proje Başvurusu

Proje Kategorisi:

Sağlıkta Teknoloji Kullanımı

Tema:

Lisansüstü

Proje Adı:

Beyin-bilgisayar arayüzü ile konuşma engelli bireylere konuşma yetisi kazandırılması

Özgün Değer:

Konuşma engelli bireylerin beyinlerine yerleştirilen sensör ve elektrotlar ile bilgisayar ortamında bireylere konuşma yetisi kazandırılması ve bu konuşmanın diğer bireylere aktarılması için;

  1. Güncel bir metodoloji olan beyin-bilgisayar arayüzü yöntemi kullanılacaktır.
  2. Beyin-bilgisayar arayüzünde temel hedef bir kişinin elektroensefalogram beyin dalgalarını bilgisayar ortamına aktarmaktır. Bu proje de ise bilgisayar ortamına aktarılan beyin dalgalarının bir cihaz vasıtasıyla diğer bireylere aktarılması sağlanacaktır.
  3. Toplumun önemli bir kesimini kapsayan bir projedir.

Modelin Yöntemi: Proje için ilk olarak beyin-bilgisayar arayüzü yazılımı gerçekleştirilecektir. Daha sonra yazılımın beyne yerleştirilebilmesi için elektrot ve cihaz dizaynı yapılacaktır. Cihazdan aktarılan elektroensefalogram beyin dalgalarının bilgisayar ortamında ses dalgalarına dönüşebilmesi için aplikasyon yazılacak. Son olarak bu aplikasyondan elde edilen ses dalgalarının diğer bireylere aktarılması için hoparlör barındıran mini taşınabilir bir cihaz yapılacaktır.

Modelin Uygulanabilirliği:

Projenin beyin-bilgisayar arayüzü yazılımı ve hoparlör barındıran mini taşınabilir cihaz kısımları gerçekleştirilmiştir. Proje desteklenmesi durumunda diğer kısımlarda tamamlanacaktır. Beyin-bilgisayar arayüzü yazılımı ile ilgili Dünyada uygulanan örnekler bulunmaktadır.

Yaygın Etki:

Bireysel etki: Konuşma engelli bireyler konuşma yetisi kazanacaktır. Konuşma engelli bireyler ve aileleri psikolojik sağlığa kavuşacaklardır.

Toplumsal etki: Konuşma engeli toplumun önemli bir kısmında görülen bir bozukluktur. Bu durumla başa çıkmak toplumsal psikolojik sağlığa önemli etkiler sağlayacaktır.

Ekonomik etki: Proje sonunda geliştirilen cihaz Dünya ülkelerine satılarak önemli bir gelir kaynağı sağlayacaktır.

Bilimsel etki: Proje sonucunda elde edilen verilerden makale, bildiri ve kitap bölümü yazılacaktır.

 

Kategori

Sağlık Eğitiminde Yenilikçi Uygulamalar

Tema

Lisansüstü

Proje Adı

Tıpta simülasyon ve video tabanlı eğitim

Özgün Değer

Simülasyon ve video tabanlı öğrenme, modern teorik eğitimin yanı sıra gerçek hayattaki tıbbi zorlukları yansıtarak yeni nesil sağlık hizmeti öğretimine örnek teşkil edecektir. Bu eğitim yöntemi ile sağlık eğitimi gören öğrencilere gerçekçi klinik senaryolar sunularak teorik bilgiyi görsellerle zenginleştirerek (sanal) vakaları pratik, uygulamalı bir ortamda deneyimlemelerine olanak tanınacaktır. Bu model sayesinde öğrenciler, hastaların tedavilerinde ve bakımında öngörülebilen ve öngörülemeyen geniş yelpazedeki vakalara göre hazırlanmış olacaklardır.

Modelin Yöntemi

Bu modelde uygun bir planlama çerçevesinde, uzmanlık sınıflarına göre en sık görülen vakadan başlanmak üzere alandaki vakaların uzun vadede (süreç içerisinde) imkânlar çerçevesinde gerçek ve/veya kurgusal olarak video kayıtları alınır. Bu vakanın tedavisi için hazırlanan/hazırlanacak simülasyonlarda olaylara nasıl müdahale edilmesi gerektiği eğiticiler tarafından uygulamalı olarak gösterilir. Böylece öğrenci kendi alanında karşılaşabileceği olaylara ve/veya vakalara karşı daha hazır hale gelmiş olur.

Modelin Uygulanabilirliği

Model, hali hazırda, bazı fotoğraflar ve görseller üzerinden eğitim sistemimizde kısmen uygulanmakla birlikte; 3D yazıcıların, yeni teknolojilerin, farklı çekim tekniklerinin yaygınlaştığı ve giderek ekonomik olarak erişilebilirliği kolaylaştığı günümüzde istenildiği takdirde tüm sağlık eğitimi veren kurum ve kuruluşlar tarafından rahatlıkla uygulanabilecektir.

Yaygın Etki

Her ne kadar simülasyon ve video tabanlı eğitim yöntemi, başta tıp eğitimi olmak üzere sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin eğitimlerinin bir parçası gibi gözükse de sağlık alanında yapılan çalışmaların neredeyse tüm toplumu kapsadığı düşünüldüğünde böyle bir uygulamanın toplumsal faydası ve hayat kurtarma sürecindeki rolü son derece kritik ve önemlidir.

 

Kategori

Sağlık Politikaları

Tema

Lisansüstü

Proje Adı

Sağlıklı Toplum İçin Tek Tıp Tek Sağlık

Özgün Değer

Zoonoz hastalıkların yayılmasının önlenmesi açısından daha önce uygulanmadığı için özgündür.

Modelin Yöntemi

Bu proje önerisi ile bütün evcil hayvanların; cinsleri, ırkları, doğum tarihleri/yaşları, uygulanan aşılar, yapılan tıbbi tedaviler, sahiplerinin bilgileri gibi bilgilerin bulunduğu elektronik çipler hayvanların deri altına yerleştirilecek, sahipli hayvanların sokağa bırakılmaları durumunda sahiplerine cezai yaptırım uygulanacaktır. Sokak hayvanı diye tabir edilen yerleşim yerlerindeki başı boş hayvanlar ise belediyeler tarafından toplanıp hayvan barınaklarında rehabilite edilecek ve orada bakılacaktır.

Bu proje(*) ile yerleşim yerlerinde sağlık kontrolü olmayan başı boş dolaşan hayvanların dolaşması önlenip kontrol altına alınmaları ile halk sağlığını tehdit etmelerinin önüne geçilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.

(*) (Bu projedeki öneriler daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle uygulanmaya başlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının güzel bir Sağlık Politikası olması nedeniyle örnek olarak buraya alınmıştır.)

Modelin Uygulanabilirliği

Model, hali hazırda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan kanun ve yönetmelikle uygulanmaya başlanmıştır.

Yaygın Etki

Zoonoz hastalıkların yayılmasının önlenmesi ile halk sağlığı açısından büyük riskler ortadan kaldırılmış olacaktır. Aynı zamanda yerleşim yerleri ve çevrelerinde başı boş dolaşan hayvanların açlık, akran zorbalığı, kötü sağlık koşulları gibi başı boş hayvanları da etkileyen olumsum durumlar ortadan kalmış olacaktır. Yerleşim yerlerinde yaşayan insan açısından daha sağlıklı çevre oluşturulmuş olacaktır.

Kategori

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Yöntemleri

Tema

Serbest Kategori/Lisansüstü

Proje Adı

Kronik Ağrı Yönetiminde Refleksoloji

Özgün Değer

Bu proje, bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen el ve ayaklardaki refleks noktalarına, el ve parmaklarla bası uygulama tekniği olan refleksolojinin mevcut sağlık hizmetleri ve ağrı yönetimi stratejileri ile entegrasyonunu sağlayarak, sağlık sistemlerinde yenilikçi ve etkili uygulama alanları oluşturacaktır. Proje refleksolojinin klinik ortamlarda daha etkili ve sistematik bir şekilde uygulanmasına katkıda bulunacaktır.  Ayrıca refleksolojinin etkililiği hakkında sağlam ve güvenilir bilgiler sunarak alternatif tedavi yöntemlerinin bilimsel geçerliliğini arttıracaktır.

Modelin Yöntemi

Tüm fiziksel aktivitelerde olduğu gibi refleksoloji uygulamasından önce ayak kaslarının, eklemlerin ısıtılması ve gevşetilmesi gerekir. Ayakların ısıtılmasına ayak ekleminin gevşetilmesi ile başlanır. Bir el ile topuktan tutularak diğer el ile ayak hafifçe çekilir ve dikkatli bir şekilde döndürülür. Bu sayede eklemde hafifleme ve rahatlama sağlanır. Ardından ayak topuktan desteklenerek başparmak eklemi hafifçe döndürülerek gevşetilir. Diğer parmaklarda aynı şekilde döndürülerek gevşetilir. Parmaklar döndürülürken hafifçe dışa doğru çekilmelidir. Parmaklardan sonra ayağa geçilir. Ayak sağlam bir şekilde kavranır ve aşağı-yukarı doğru bükülür. Bu sayede ayak kemikleri gevşetilir ve hareketi sağlanır. Son olarak topuk kenarına parmaklar yerleştirilerek hafifçe ovulur. Uygulama sırasında hastaya mümkün olduğunca yavaş ve nazik bir şekilde davranılmalıdır. Ayak ısıtıldıktan sonra hastanın rahat bir şekilde, gevşemiş durumda uzanması ya da oturması sağlanır. Hasta uzanmış ise başı hafifçe yükseltilir, bu sayede uygulama sırasında rahat bir göz kontağı kurulabilir ve hastanın tepkileri gözlemlenebilir. Uygulama sırasında uygulamayı yapan kişi de rahat oturabilmelidir. Uygulama sırasında hastanın şikayetlerine yönelik refleks noktalarına sabit, derin, güçlü ve yoğun basınç uygulanmalıdır. Her bir refleks noktasına basınç yaklaşık olarak 10 saniye ve 5-10 tekrar olacak şekilde uygulanmalıdır. Uygulama sonrasında hastaya derin soluk egzersizi yaptırılabilir. Hastanın kısa bir süre dinlenmesi sağlanır. Uygulamanın daha etkili olabilmesi için hastaya bol sıvı alımı önerilebilir.

Modelin Uygulanabilirliği

Model refleksoloji sertifikası olan sağlık profesyonelleri tarafından uygulanabilir.

Yaygın Etki

Proje ile refleksolojinin sağlık alanındaki potansiyeli ortaya konularak, bu alternatif tedavi yönteminin daha geniş kitleler tarafından benimsenmesi ve kronik ağrı yönetiminde yeni uygulama yollarının sunulması amaçlanmaktadır.

Kategori

Serbest Kategori

Tema

Sağlıklı Şehir Tasarımı

Proje Adı

Mutlukent Mahalle Bostanı ve Kent Tarım Hobi Evi

(*) (Bu proje daha önce Çankaya Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Örnek olarak buraya alınmıştır.)

Özgün Değer:

Bölgesel olarak her bireyin kendi tüketimini karşılayacak tarım faaliyetlerini kapsaması yönüyle tüketicinin üretici olmasını sağlayacaktır.

Modelin Yöntemi

Mutlukent Mahalle Bostanı ve Kent ve Tarım Hobi Evi Projesi, toplam 2000 m²lik bir alan çevrilerek, yükseltilmiş yataklar halinde yaklaşık 6 m² büyüklüğünde 46 adet tarım parseli oluşturulur, elektrik ve sulama tesisatı kurulur, parsellere toprak aktarılır. Bina gerek varsa bakım ve onarımdan geçirilerek, mobilya ve ekipmanlarla donatılarak eğitim merkezi haline getirilir. Hazırlık sürecinde, mahalle halkı ve bostan çevresindeki kentlilerle görüşmeler yapılır, mahallelilerin görüş ve talepleri alınarak, uygulamanın tanıtımı yapılır ve parsel isteyen gönüllüler saptanmaya başlanmış olur. Liste tamamlandığında bostanın açılışı yapılır ve kurayla parseller dağıtılır. Parsellerin yalnızca kullanım hakkı, belirli kurallar çerçevesinde ve 1 seneliğine verilmektedir. Kullanıcılar herhangi bir ücret ödememektedir. Parsellerde kullanılan fideler, ilgili belediye tarafından karşılanır.

Bostanda, parsellerde yalnızca yerel tohumdan elde edilen fidelerin kullanılması, hibrit ve gdo’lu tohum, kimyasal ilaç ve hormon gibi kirletici ve sağlığa zararlı ürünlerin kullanılmaması kuralı uygulanmaktadır. Parsel sahipleriyle 1 senelik sözleşmeler yapılmakta, bostanın ilkeleri güvenceye alınmaktadır. Parsellerde üretimin başlamasıyla eş zamanlı olarak, Kent ve Tarım Hobi Evi’nde kentsel tarım eğitimleri verilmeye başlanır.

Kentsel tarım eğitimleri; sebze ve meyve yetiştirme, kentsel arıcılık gibi konularda gereken teknik bilgileri aktarmakla kalmayıp, vatandaşların tüketici olmaktan türetici olmaya geçişini sağlayacak bilinçlendirme etkinliklerini de içerecek şekildedir. Rutin devam eden kentsel tarım eğitimleri dışında, atölye, seminer ve söyleşi etkinlikleri gerçekleştirilir. Eğitimler kurulan mahalle bostanına entegre edilir, böylece mahalle halkının, tarım eğitimleri alırken, uygulamasını hemen yanı başındaki bostanda yapabilmesi sağlanmaktadır. Eğitim merkezinde verilecek rutin eğitimlerin programı aşağıdaki tabloda verilmiştir.

KENT TARIMI EĞİTİM PROGRAMI TEMEL BAŞLIKLAR

Ana Başlıklar

Alt Başlıklar

Kentsel Tarım Semineri

Dünyadan kentsel tarım örnekleri

Kent Bahçeciliği Uygulama Eğitimi

 

Tohumdan fide elde etme

Fideden toprağa

Işık, su, toprak, gübre, verimlilik için yöntemler

Zararlılarla mücadele ve ev yapımı tarım ilaçları

Hasat, tohum alma

Kompost yapımı

Dikey yetiştirme teknikleri

Kent Arıcılığı Semineri

Dünya’da ve Türkiye’de kent arıcılığı

Kent Bahçeciliği Uygulama Eğitimi

Temel arı yetiştiriciliği

 

Modelin Uygulanabilirliği

Tarım eğitimlerinin sağlanabileceği bina ve tarım gerçekleştirmek için kullanılacak toprak temini sağlanarak alanında uzman eğitmenler tarafından düzenlenen eğitimlerle uygulamaya geçilmesi mümkündür.

Yaygın Etki

Çevre Koruma Hizmetleri:

• Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir kent için gerekli olan çevre bilincini geliştirecek önlemler almak ve bu doğrultuda hizmet üretmek

• Çevre konusunda halkı bilinçlendirmektir. Mahalle bostanı ve Kent ve Tarım

Hobi Evi’nde verilen eğitimler, çevre bilincini geliştiren hizmetlerdir.

Eğitim, Toplumsal ve Sosyal Hizmetler:

 • Sivil toplum örgütlerinin, toplum gönüllülerinin ve semt sakinlerinin enerjilerini birleştirerek toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı yaygınlaştırmak,

Mahalle bostanındaki faaliyetlerin niteliği mahalle kültürünü, mahalleliler arası etkileşim, dayanışma ve iş birliğini canlandıracak niteliktedir.

Kültür Sanat Hizmetleri:

 • Panel, konferans, sergi festival, sanat atölyeleri vb. etkinlikler düzenlemek

Kent ve tarım Hobi Evi’nde ekoloji, iklim değişikliği, bitkisel üretim, organik tarım, permakültür, su tutma konularında eğitim, atölye ve film gösterimi benzeri kültürel etkinlikler düzenlenmek

Kırsal Kalkınma ve Doğal Kaynaklar:

 • Bu bölgelerin ve dolayısıyla ilçemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak organik tarım projelerini destekleyerek uygulanmasına yardımcı olmak

 • Organik tarım ve buna bağlı olarak organik tarım turizminin ve hayvancılığın gelişmesine yönelik projeleri hayata geçirmek üzere çalışmalar yapmak

Kent ve tarım hobi evinde verilen eğitim ve türevi etkinliklerde organik tarımın insan ve çevre sağlığı açısından önemi vurgulanmakta, organik tarım, sertifikasyon, denetleme süreçleriyle ilgili bilgiler verilmektedir. Katılımcılar organik ürün tüketmeye teşvik edilmesi, Ankara çevresindeki organik ürün üreticilerini ve organik pazarların desteklenmesini sağlamaktadır.